logo

Oturma İzni ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Oturma İzni ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Oturma İzni ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

 

Türkiye, coğrafik ve stratejik konumu ve hızla gelişen ekonomisi sebepleriyle yabancılar tarafından ikamet etme ve çalışma konularında çokça tercih edilen bir ülke haline gelmiştir. Bu açıdan yabancı uyruklu vatandaşlar oturma izni ve çalışma izni nasıl alınır sorusunu çokça merak etmektedir. Oturma izni için başvuru online sistem üzerinden yapılabilmektedir. Bu başvuru şekli genel olarak ön başvuru form niteliği taşımaktadır. Oturma izni ancak randevu ile alınabildiğinden gerekli belgeler hazır edildikten sonra Göç İdaresi Müdürlüğü’nden alınması gerekmektedir. 
Çalışma izni ise hem yurt içi hem de yurt dışından alınabilen niteliktedir. Fakat yurt içi ve yurt dışı çalışma izin prosedürleri genel olarak farklılaşmaktadır. Yurt dışında çalışma izni alacak kişiler, ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına başvuru yaparlar. Konsolosluk, bu başvuruları doğrudan Bakanlık’a iletir. Bakanlık, ilgili mercilerin görüşlerini alarak başvuruları değerlendirir; durumu uygun görülen yabancılara çalışma izni verir.

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Çalışma izni nasıl alınır sorgulamasını daha ayrıntılı anlatmak adına sıkça araştırılan konudaki ayrıntılar şöyle belirtilmektedir. Çalışma iznine yurt dışından başvuracak yabancı vatandaşların Türk temsilciliklerine çalışma vize başvurusu yapması gerekir. Başvuru beraberinde Türkiye’de çalışacağı iş yerinin işvereni ya da yabancı kişinin vekalet verdiği Türk avukatın 10 iş günü zarfında online sistem ile çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Bu başvuruda yabancı uyruklu vatandaş adına verilmiş olan referans numarası bulunmaktadır. İstenen tüm evraklar 6 iş günü içerisinde bizzat veya posta yoluyla Bakanlık’a ulaştırılır.
Görüldüğü gibi çokça aşamadan geçen bu prosedürlerin alanında uzman firmamız tarafından yerine getirilmesi değerli müşterilerimiz için vakit tasarrufu olacağı gibi en doğru şekilde çözümlenmesine de vesile olacaktır.

Çalışma İzni İçin Oturma İzni Gerekli mi?

Yabancı vatandaşların sıkça araştırdığı sorgulamalardan biri de kafa karıştırıcı gibi görünen çalışma izni için oturma izni gerekli mi sorusudur. Soruya yönelik belirtilen cevap ise; 6458 sayılı kanuna göre açıklanır. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki 27.ci maddeye göre çalışma izni muafiyet yerine geçen ve teyit belgesi olarak nitelendirilen belgedir. Sonuç olarak çalışma izni almış bir yabancı vatandaşın oturma izni de almış olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü belirtilen belgenin ikamet belgesi yerine de geçtiği görülmektedir. Gereken prosedürleri daha kolay halledebilmek içinse Troy Danışmanlık firmasından destek almanız siz müşterilerimize önemli ölçüde fayda sağlayacaktır.

Oturma İzni Süresi Ne kadardır?

Oturma izni süresi sorgulamasına yönelik yabancı vatandaşlar için ilk sefere mahsus 5 yıllık şeklinde açıklanabilir. Ayrıca 5 yıllık süreyle geçerli olan zamanlama 4 defa uzatılabilmektedir. 
İşlemlerin kolay, hızlı ve sorunsuz ilerlemesi açısından Troy Danışmanlık hizmetinden faydalanmanız isteklerinize daha kısa ve doğru yoldan ulaşmanızı sağlayacaktır. Detaylı bilgi için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.